Zdrowa żywność Mirosławiec

Zdrowa żywność Mirosławiec

20 lutego, 2019 0 przez Doradca Finansowy

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że dostane w momencie warzywa można ukisić także dzięki temu kosztować je przez wszystek rok. To dodatkowo pyszny, drogi w naszym stylu smak i wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Kamień Pomorski

Co takiego niesamowitego stanowi w kiszonkach?

zdrowa żywność

zdrowa żywność

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Wtedy one rozkładają cukry w wynikach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który płaci za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmiany stymulują układ immunologiczny, ale nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co sprawia, że dobre bakterie w jelitach posiadają te pomysł na swoje zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej specjalnej mikroflory, i nawet powinien ją skorzystać pod opiekę, planując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co wysoce, kiszonki mają dużo witaminy C niż warzywa w sytuacji surowej. Natomiast więc dobry przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości także w zespole zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część spośród nich stanowić umie szybko wiesz, ale czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i znajdziesz w współczesnym wpisie. Zatem do wykonania!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz obecnie ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w swoich sokach. Inaczej będzie mieć kontakt do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go także dodatkowo ubij kapustę. Zabieg ten będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. Natomiast obecne będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje teraz gotowa. Na brzeg umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na sam słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w sumie. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do szarego i praktycznego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz tworzyć ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumie.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego a natomiast ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie stron, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w sum zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Natomiast toż żeby było na tyle! Smacznego!
Sklep z Naszymi produktami
Artykuł został wymyślony przez polskie sklepy oferujący Nasze artykuły z dostawą do zakładzie w Niemczech.